“Met hun standvastigheid, moed en creativiteit redden de PMRS-teams levens.”
Lydia de Leeuw, voorzitter
Essentiële gezondheidszorg bieden aan de vele gewonden en zieken in Gaza blijft een enorme uitdaging. Klinieken zijn verwoest, het drinkwater is vervuild en het grootste deel van de bevolking woont onder verschrikkelijke omstandigheden in overvolle kampen en schuilplaatsen.
Ondanks de enorme tekorten en aanhoudende aanvallen blijven de hulpverleners in de hele Gazastrook opereren, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Met hun standvastigheid, moed en creativiteit redden de PMRS-teams levens, verlichten ze lijden en geven ze hoop.
Geestelijke gezondheid
Tientallen jaren van Israëlische bezetting, militaire aanvallen en belegering van de Gazastrook hebben generaties lang diepe littekens achtergelaten in de geestelijke gezondheid. De meedogenloze aanval van Israël op Gaza in de periode 2023-2024 heeft het trauma nog eens verergerd.
De mentale veerkracht van mensen is totaal uitgehold. Kinderen kampen met ernstig trauma, wat zich uit in slaapproblemen, bedplassen en eetstoornissen. De wordt nog verergerd doordat hun ouders ook hun eigen trauma hebben.
Gebrek aan basisvoorzieningen
Door de militaire aanvallen van Israël is de kritieke infrastructuur in de Gazastrook verwoest; er is een groot gebrek aan drinkwater, voedsel, elektriciteit en transport. De meeste mensen in Gaza zijn dakloos of wonen in ondeugdelijke en vaak gevaarlijke woningen. Door overbevolking en gebrek aan hygiëne verspreiden besmettelijke ziekten zich als een bosbrand onder de mensen.
Onder deze omstandigheden zetten de medewerkers van de PMRS alles op alles om een minimum aan medische zorg te leveren. Dit kunnen zij doen dankzij de nooit aflatende steun van organisaties als Stichting Kifaia en hun donateurs.
Enorme acute zorgbehoefte
De jarenlange blokkade van Gaza heeft desastreuze gevolgen gehad voor de leefomstandigheden en de toegang tot zorg. Overbevolking, onveilig water en voedsel, en een gebrek aan hygiëne veroorzaken de verspreiding van ziekten, zoals bijvoorbeeld hepatitis A, wat tot leverfalen kan leiden.
Na elke militaire aanval op de burgers van Gaza, worden de nood aan zorg en de tekorten aan middelen groter. In mei 2024 raakten bijna 78.000 Palestijnen gewond bij voortdurende aanvallen van Israël op de Gazastrook. Bij ruim duizend kinderen werd tussen oktober 2023 en januari 2024 minstens één ledemaat geamputeerd. Honderdduizenden mensen hebben dringend geestelijke gezondheidszorg nodig. Onder hen de 7.000 door sluipschutters verwonde demonstranten van de Grote Mars van de Terugkeer.
Medische tekorten en vernietiging van het gezondheidszorgsysteem
Het gezondheidszorgsysteem in Gaza is vrijwel gedecimeerd. Systematische aanvallen op medisch personeel, ziekenhuizen en klinieken, waaronder de PMRS-klinieken, hebben ervoor gezorgd dat de zorgvoorzieningen nauwelijks nog functioneren.
Door belegering zijn de voorraden medicijnen en medische apparatuur vrijwel uitgeput. Vooral onder baby’s, mensen met chronische ziekten, gewonden en ouderen stierven hierdoor.