Wat gebeurt en met je donatie?
Stichting Kifaia heeft geen kantoor en geen mensen op de loonlijst. Hierdoor blijft er weinig of niets aan de beroemde ‘strijkstok’ hangen en gaat het overgrote deel van de donaties naar Gaza. Lees hier hoe jouw bijdragen worden gebruikt,
Meer weten? Bekijk onze Veelgestelde Vragen.
Hoe wordt mijn donatie besteed?
Wij geloven dat PMRS zelf het beste weet wat het nodig heeft. Daarom zijn onze bijdragen niet geoormerkt. De PMRS legt elk jaar verantwoording af over de uitgaven. Dit varieert van salarissen voor het medisch personeel, een dagopvang voor meervoudig gehandicapte kinderen, boeken met extra grote letters voor visueel beperkte leerlingen en sinds 7 oktober 2024 voor de aanschaf van steeds duurder wordende hulpmiddelen.
Door de bezetting en de blokkade van Gaza, staat toegang tot medische zorg ernstig onder druk. Daarnaast zorgen onophoudelijke militaire aanvallen door Israël voor steeds meer nieuwe gewonde, getraumatiseerde en gehandicapte mensen.
Personeel en vrijwilligers van PMRS riskeren dagelijks hun leven om mensen te helpen; vanuit de weinige nog overeind staande klinieken, maar vooral in de tentenkampen en andere noodopvanglocaties. Bovenop het bestaande zorgaanbod, bieden ze wondverzorging, traumazorg en revalidatie
Voor meer vragen, bekijk onze Veelgestelde Vragen (FAQ).
ABNI
Stichting Kifaia staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de stichting geen successierecht of schenkingsrecht behoeft te betalen over erfenissen en schenkingen. Iedere euro van uw bijdrage komt volledig ten goede aan Stichting Kifaia. Daarnaast heeft het schenken aan instellingen met een ANBI-status zekere belastingvoordelen.
Een ANBI hoeft geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang.
Uitkeringen die een ANBI doet in het algemene belang zijn vrijgesteld voor het recht van schenking.
Een donateur kan giften aan een ANBI van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels).
Middelen
Het vermogen van Stichting Kifaia komt uit onder andere schenkingen, legaten en erfstellingen, subsidies en donaties. Het vermogen komt zonder oormerk ten hoede aan de doelstellingen van de Palestinian Medical Relief Society (PMRS), die achteraf verantwoording voor de besteding aflegt aan het bestuur van Stichting Kifaia.
Lees het beleidsplan 2020-2025
Jaarverslag en verslag van uitgeoefende activiteiten
Bekijk het jaarverslag van 2023
Bekijk het jaarverslag van 2022
Bekijk het jaarverslag van 2021
Bekijk het jaarverslag van 2020
Bekijk het verslag van uitgeoefende activiteiten 2020-21
Jaarrekeningen
Hieronder vind je de jaarrekening van Stichting Kifaia over de jaren 2011 t/m 2019. Omdat de stichting behalve het banksaldo geen eigen bezittingen heeft, is geen balans opgemaakt.
Jaarrekening 2011
Jaarrekening 2012
Jaarrekening 2013
Jaarrekening 2014
Jaarrekening 2015
Jaarrekening 2016
Jaarrekening 2017
Jaarrekening 2018
Jaarrekening 2019
Statutaire doelstelling van Stichting Kifaia
De stichting heeft tot doel: de ondersteuning van de toegang tot en het recht op gezondheidzorg in de Gazastrook en voorts al hetgeen dat met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
De stichting tracht dit te bereiken door:
a. het werven van fondsen en het bemiddelen van subsidies in Nederland ten behoeve van de Palestinian Medical Relief Society (PMRS) in Gaza.
b. Het faciliteren van contact tussen de Palestinian Medical Relief Society en voor deze organisatie relevante actoren in Nederland.
c. De politiek-maatschappelijke situatie in de bezette Palestijnse gebieden en de Gazastrook in het bijzonder onder de aandacht te brengen van relevante partijen.
De stichting kan ter bereiking van haar doel samenwerken met alle daarvoor in aanmerking komende (overheids)instanties.